17 Temmuz 2009 Cuma

Turntable Nasıl Kurulur?

Turntable Nasıl Kurulur?


-Eğer belt drive sisteminde işleyen bir turntable kullanıyorsanız lastiğini kardeşinizden kalan pudrayla bile olsa mutlaka pudralayın; böylece hem
aşınmalara karşı tedbir almış olursunuz hem de gereksiz titreşimi engellersiniz.

-Sonra yayları en hassas ayara getirin, yani yukarıdan vurduğunuzda (aman abartmayın) tabla ve kolun birlikte sallanması gerekiyor. Nasıl tırtıllar asla ve asla kahverengi bot giymezse bir turntable da iki hoparlör arasına ve hatta hatta en az iki metre yakınına dahi konulmaz.

-Her ne kadar yaylar kendilerince feedback’i engellese de hoparlörlerden gelen enerji çok yüksektir ve öyle kolay kolay da yok edilemez. Bu aşamayı da başarıyla atlattıktan sonra, turntable’a iğne değdiğinde paralel konumda olup olmadıklarını kontrol edin. Hayır, henüz bitmedi, biraz daha sabırlı olun lütfen... Şimdi aldığınız iğne markasına göre overhang ayarlarını yapın ve arkadaki aralığı sıfırlayın. Bu noktada dikkatli olmak gerek çünkü kafa için ek bir ağırlık gerekebilir. Anti-Skating (iğnenin plak üzerindeki oyuklardan kaymasını engellemek için uygulanan sistem) ayarlarını da aradan çıkarın. Kafanın shell’e paralel olması ve plağın herhangi bir yerine tamı tamına 90 derece açı çizmesi gerekiyor. Aksi takdirde çizik içinde kalan bütün plaklarınızı çöpe atmanız ya da bardak altlığı
olarak kullanmanız gerekecek.

-Kafanız, moving magnet (hareketli bobinli
kartuşlarda, iğnenin bağlı olduğu mıknatısların, elektrik sinyalini sabit bobin içerisinde hareket ederek üretmesi) ise bu 2-5mV arasında değişen çıkış voltajına sahip 47kOHM luk bir dirence sahip demektir. Önemli olan kafanın kapasitif reaktans’ı, (alternaf akım devresinde kapasitörlerin gösterdiği frekansa bağımlı direnç) ki bunun kol üzerinde kullanacağımız kablonun toplamı ile pikap giriş preamplisinin giriş kapasitansına uydurmak gerekir.
Turntable'inizi kurduktan sonra devaminda rahat bir kullanim icin dikkat etmenizi gerektiren bir durum daha var tone arminizin balans ayarlarının düzgün olması..özellikle scratch konusunda bazen ciddi sorunlar yaratıyor..Öncelikle bilmeniz gereken, her pikap markası, kolu, ve her marka & model iğne için farklı ayar oranları vardır.En doğru ayarı yakalamak deneme-yanılma yolu ile gerçekleştirilir : ).ama aşağıda belirtilmiş adımları izlediğinizde ortalama en doğru genel ayarı tutturmuş olursunuz.
Bundan sonra yapılacak işlemler sizin çalışma stilinize bağlı olarak farklılıklar gösterebilir.

1.İğnenizi pikap kolunun ucundaki kafaya nazikçe monte ettikten sonra mixerinizi Açın ve pikap topraklamasını doğru yaptığınızı kontrol edin.(Pikap topraklaması pikabınızdaki toprak kablosunu mixerinizin topraklama kısmına sıkıştırmanızla yapılır)
2.Pikap kolunun ucundaki ağırlığı en sonuna kadar açın.
3.Pikap kolunu, iğnenizi plağın üzerine koyacağınız pozisyona getirin. Bu noktada kol, ters ağırlıktan dolayı havaya kalkmış durumda olacaktır.!!!
4.Ağırlığı yavaşça kapatmaya başlayın. Pikap kolu plak ile tam paralel olacak hale kadar ağırlığı döndürün.Pikabınızın kolu plakla paralel hale geldiğinde ise ağırlık ayarını sıfırda sabitleyin.Kesinlikle kolun paralel ve sabit durduğundan emin olun. Bu sayac "0" da iken, ve kol plağa tam paralel dururken, iğne üstündeki ağırlık "0" gram olduğu anlamına gelir.
5.Ağırlığı, sayaç "3" gram okuyana kadar ilerletin. Genellikle "3" gram birçok iğne için ortalama bir değerdir. Kendi stilinize ve kullanış tarzınıza göre daha çok veya daha az ağırlık kullanabilirsiniz.Ben scratch atarken ‘3.5’ gibi bir değerde çalışıyorum ve bir çok ünlü dj bu değerleri tavsiye ediyor.Bilmeniz gereken, daha çok ağırlık ile iğne, plak üzerinde daha fazla tutunabilir ve daha hızlı aşınır, plağı daha hızlı aşındırır; daha az ağırlık ile iğne, plak üzerinde daha az tutunur ve daha uzun ömürlü olur. Bu dengeyi sizin kendi çalışma stilinize göre kurmanız lazım.
6.Yükseklik ayarına gelince, yükseklik ayarı yine sizin çalışma stilinize göre değişen bir ayardır. Genellikle plak ile pikap kolu paralel veya paralele çok yakın değerler arasındaki yükseklikte çalışılır. Ama farklı ayarlar deneyerek istediğiniz ayarı yapmanız mümkün. İğnenin normal okuma açısından farklı bir yükseklikte iğne daha hızlı bitecektir.

Bu ayarlamaları yaptıktan sonra turntableınızda doğru değerleri yakalayıp daha keyifli çalışabilirsiniz. Yanlış yapılan balans ayarları farkında değilseniz sinirinizi fazla bozabilir..bunlarin baska sebepleride olabilir..masanizin düz olmamasi veya sallanmasi bile tam verim alamamanizi saglar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder